Reaktív hipoglikémia: nem csupán a cukorbetegek tapasztalhatnak kellemetlenségeket étkezés után A reaktív hipoglikémia egy olyan állapot, amely nem kizárólag a cukorbetegeket érinti, hanem bárki számára okozhat problémát az étkezések után. Ez a jelenség

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont - Prima Medica diabetológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nem csak cukorbetegeknél fordulhat elő, viszont mindenki tehet a megelőzéséért.

Az étkezés után 2-4 órával bekövetkező reaktív hipoglikémia oka, hogy a szénhidrátokban gazdag étkezés után felgyorsul az inzulin hormon kiválasztása, ami a vércukorszint csökkentéséért felelős Gyakran ennek hátterében inzulinrezisztencia áll. Ilyenkor a sejtek ellenállóvá válnak az inzulin hatásával szemben, mert a szervezet több inzulint fog termelni. Jórészt az étkezés a közvetlen kiváltó ok, de a már kezelt cukorbetegeknél az is előfordulhat. Ennek oka lehet:

Az inzulin vagy más gyógyszerek adagjának módosítása elengedhetetlen a vércukorszint csökkenésének elkerüléséhez. Porochnavecz doktornő azonban hangsúlyozza, hogy ez a jelenség nem csupán a cukorbetegeknél fordul elő. A pontos okok gyakran nem világosak, de egyértelműen összefüggésben állnak azzal, hogy az érintett mikor és mennyit fogyaszt az étkezések során.

Amennyiben van lehetőség vércukorszint mérésére, egy-egy hipoglikémiás epizód során a vércukorszint jellemzően 4 mmol/L alá csökken. Ilyen helyzetekben a legfontosabb teendő a gyors vércukor helyreállítása.

Ha enyhe rosszullét lép fel, az első lépés az, hogy körülbelül 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasszunk el. Ilyen lehet például szőlőcukor vagy egy cukros üdítőital, amelyek gyorsan növelik a vércukorszintet. Általában 15-20 percen belül tapasztalható javulás. Ha azonban a vércukorszint nem emelkedik 4 mmol/L fölé, érdemes újra étkezni, ezúttal keményítő tartalmú szénhidráttal és fehérjével kombinálva, hogy stabilizáljuk a normál értéket. Jó választás lehet például két darab zabkeksz vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyér sajttal vagy húsféleséggel.

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont - Prima Medica diabetológusa, részletesen bemutatja a cukorbetegség kezelésének legújabb megközelítéseit és a páciensek egészségének javítására irányuló innovatív módszereket.

Ha valaki észleli, hogy ismételten megjelenik nála a reaktív hipoglikémia, fontos, hogy ezt mindenképp jelezze a diabetológusának. Ez nem csupán a felírt gyógyszerek adagolásának ellenőrzése miatt elengedhetetlen, hanem azért is, hogy felfrissítsük a megfelelő étrendre vonatkozó irányelveket.

A napi három főétkezés és két kisebb táplálkozási alkalom segít fenntartani a vércukorszint egyensúlyát, valamint megelőzi, hogy túlzottan éhesek legyünk, ami a falásra ösztönözhet. Fontos figyelembe venni a szénhidrátok típusát is: a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok időzítése kulcsfontosságú a megfelelő energiaellátás szempontjából.

Reggel és este 30 gramm, míg délben 50 gramm szénhidrát fogyasztása, valamint kisétkezések alkalmával 20 gramm szénhidrát beiktatása az az irányelv, amely segíthet csökkenteni az inzulinkiválasztás fokozódásának kockázatát, ezzel együtt mérsékelve a hipoglikémia kialakulásának valószínűségét. Fontos azonban, hogy ezeket az értékeket mindenkinek egyénileg kell meghatározni, figyelembe véve az egyéni szükségleteket és egészségi állapotot.

A szénhidrátok felszívódásának üteme változó. Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok bevitele az étkezések során hozzájárulhat a vércukorszint fokozatosabb emelkedéséhez, így segíthet megelőzni vagy mérsékelni a reaktív hipoglikémia kialakulását.

A napi 70-100 gramm fehérje bevitele, amelyet húsok, sajtok, tojások, halak, babfélék és diófélék formájában vihetünk be, kulcsfontosságú az izomtömeg megőrzésében. Ezen kívül a fehérje hozzájárul az étkezések teltségérzetének növeléséhez, így érdemes már az étkezés kezdetén beiktatni.

A rostban gazdag ételek lassabban jutnak el a gyomorból a vékonybélbe. Ez segíthet késleltetni az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést, csökkentheti az inzulinelválasztást, és ezáltal csökkentheti a reaktív hipoglikémia kockázatát.

Próbáljuk meg elkerülni a cukros üdítők és az alkohol fogyasztását. Az együtt evés és ivás ugyanis felgyorsíthatja az étel kiürülését a gyomorból a vékonybélbe, ami gyors vércukorszint-emelkedést és az inzulin hirtelen felszabadulását idézheti elő.

Related posts