Panettone: Az olasz édes csoda, amely a prémium árkategóriában is elbűvöl - Világgazdaság

A panettone az olasz karácsonyi hagyományok szerves részét képezi, és az ünnepi asztalokon elengedhetetlen édességként jelenik meg. Az év végi ünnepek közeledtével világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend, különösen az Egyesült Királyság szupermarketeiben. Itt egy új trend bontakozik ki: a vásárlók egyre inkább hajlandók mélyebben a zsebükbe nyúlni, hogy felfedezhessék az olasz ünnepi kenyerük különleges és egzotikus változatait.
Egykor csupán a kis delikatesz boltok árusították, de a panettone gyorsan a brit ünnepi asztalok kedvelt édességévé vált, a szupermarketek szárnyaló eladásokról számolnak be, a vásárlók pedig láthatóan hajlandóak egyre nagyobb összegeket fizetni az olasz édességért - számol be a brit Guardian.
A panettone népszerűsége folyamatosan növekszik az Egyesült Királyságban is.
"Néhány évtizeddel ezelőtt a panettone egy igazi különlegességnek számított, egyfajta dekadens és egzotikus ízélménynek, de mára már a brit karácsonyi étkezések elmaradhatatlan részévé vált, akárcsak a hagyományos húsos piték és a pulyka" - osztotta meg Leyla Page, a Waitrose szezonális pékségének vásárlója.
Ez tükröződik az eladásokban is, a tavalyi évhez képest idén
köszönhetően annak, hogy a vásárlók ajándéknak is egyre gyakrabban ezt viszik.
Mi is ez az édesség és honnan származik?
A panettone Milánóból ered, és egy különleges, kovászos tésztából készül, amelyet hosszú napokig kelesztenek, hogy elérje a tökéletes állagot. Sütés után a süteményt fejjel lefelé akasztják fel, így alakul ki a jellegzetes, domború formája. Az ínycsiklandó desszert esetében már próbálkoztak oltalom alatt álló eredetmegjelölés kérésével, hasonlóan a parmezán sajthoz és a balzsamecetre, ám eddig nem voltak sikeresek – tájékoztat a Guardian.
A panettone eredettörténetére két romantikus variációt idéz a lap. Az egyik az, hogy a receptet egy Toni nevű milánói pék alkotta meg, egy gyönyörű nő megnyerésére, aki gyakran sétált el a péksége mellett. Eszerint ő adta a "pan de Toni" nevet a süteménynek, amelyből végül a "panettone" megszületett. A másik történet szerint a milánói herceg ünnepi lakomájára kreálták villámgyorsan, miután a vendégeknek szánt süteményt véletlenül elégették.