Ez a víz olyan, mint egy titkos méreg. A lengyelek talán nem is sejtik, de mégis nagy kedvvel fogyasztják.
Ahogy a hőmérséklet egyre magasabbra kúszik, elengedhetetlenné válik, hogy tudatosan figyeljünk a folyadékfogyasztásunkra, és lehetőség szerint óvjuk magunkat a tűző nap sugaraitól. Ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy milyen típusú vizet választunk a hidratáláshoz.
Dr. Karolina Kowalczyk élelmiszertechnológus a TikTokon hívta fel a figyelmet egy gyakori, ám veszélyes hibára: a műanyag palackos víz fogyasztására, különösen, ha azt napfény érte.
A műanyag palackban tárolt víz - főleg, ha hőhatás éri - mikroműanyagokat bocsáthat ki. Ezek az apró részecskék bekerülhetnek a szervezetbe, ahol károsíthatják az immunrendszert, felboríthatják a hormonháztartást, sőt, akár a magzatok fejlődését is befolyásolhatják. Kutatások szerint már az újszülöttek testében is kimutathatók mikroműanyagok - ami rávilágít a probléma súlyosságára.
A vízfogyasztás során érdemes üveg- vagy fémpalackot választani, mivel ezek nem engedik át a káros anyagokat. Továbbá, a palackozott víz esetében is ajánlott a szűrés: egy megbízható szűrős palack segítségével hatékonyan csökkenthetjük a mikroműanyagok mennyiségét.
Bár az időjárás még tavaszi hangulatot áraszt, egyes településeken már a 30 °C-ot is elérte a hőmérséklet. Ilyen melegben elengedhetetlen, hogy tudatosan odafigyeljünk saját egészségünkre: keressük az árnyékos helyeket, és ne felejtsük el hidratálni magunkat. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy milyen forrásból merítjük a folyadékot.