Karácsony közeledtével az epeköveseknek érdemes különös figyelmet fordítaniuk néhány fontos dologra. Az ünnepek alatt gyakran bőségesen fogyasztunk ételt és italt, ami megterhelheti az emésztőrendszert. Íme néhány tipp, hogy elkerüljük a kellemetlenségeke

Az ünnepi időszakban a sürgősségi ellátásra érkező betegek között különösen magas számban találkozunk epekólikában szenvedő páciensekkel.

Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ tapasztalt gasztroenterológusa és belgyógyász szakorvosa hangsúlyozza, hogy aki már átélt egy ilyen rohamot, az azt soha nem tudja elfelejteni. Megfelelő orvosi beavatkozás nélkül a tünetek bármikor visszatérhetnek, és a kövek akár komolyabb szövődményeket is előidézhetnek.

Az epehólyag emésztőrendszerünk egyik alapvető eleme, amely a máj által termelt epét gyűjti össze. Ez a folyamat étkezéskor indul be, amikor hormonális és idegrendszeri jelek hatására az epe a Vater papillán keresztül, ahol a hasnyálmirigy emésztőnedvei is beáramlanak, a patkóbélbe kerül. Az epe, mint emésztőenzim, kulcsszerepet játszik a zsírok lebontásában és felszívódásában, emellett segíti a szervezetet a salakanyagok kiürítésében is. Az epehólyag, a máj és a hasnyálmirigy, valamint a nyombél közötti szoros együttműködés biztosítja, hogy amikor a megrágott étel a patkóbélbe érkezik, a szükséges mennyiségű epe, hasnyál- és bélnedv azonnal munkához lásson. Ekkor kezdődhet el a fehérjék, zsírok és cukrok összetevőire bontása. De mi történik, ha az epe összetételében bekövetkezik egy változás, és epekő képződik ebben a finoman hangolt emésztőrendszerben? Az epekő megjelenése zavarokat okozhat az emésztésben, fájdalmat, gyulladást vagy akár súlyosabb szövődményeket is eredményezhet. Az epe áramlásának akadályozása miatt az emésztési folyamatok felborulhatnak, ami hatással van a tápanyagok felszívódására és a salakanyagok eltávolítására is. Az ilyen helyzetek kezelése gyakran orvosi beavatkozást igényel, hogy helyreállítsák az emésztőrendszer egyensúlyát.

"A kiadós karácsonyi és szilveszteri étkezések megbosszulhatják magukat, és puffadást, felfúvódást, böfögést, hasmenést, vagy súlyosabb emésztési panaszokat is okozhatnak. Ezek a tünetek akár rossz epeműködést is jelezhetnek" - figyelmeztet dr. Pászthory Erzsébet. Általános tapasztalat, hogy az ünnepeket követően szinte megrohamozzák a sürgősségi betegellátást az epeköves panaszokkal érkezők. Az érintettek körében túlnyomórészt nőket találunk, de azoknál is fennáll a kockázat, akik előszeretettel fogyasztanak zsíros ételeket, elhízottak, cukorbetegek, magasabbak a vérzsír értékeik, vagy többször volt már epehólyag-gyulladásuk. Az epekövesség az epehólyagban alakul ki leggyakrabban, illetve a közös epevezetékben. Valójában azonban nem maga az epekő okozza a problémát, hiszen a felnőttek negyedének vannak kisebb-nagyobb kövei az epehólyagjában, amelyek az esetek 2/3-ában teljesen tünetmentesek.

Ezek a kövek gyakran csak más okból végzett ultrahangvizsgálatok során kerülnek felfedezésre, vagy – sajnos – akkor, amikor már problémát okoznak. Ilyenkor különféle epigasztriális tünetek, mint például hányinger, étvágytalanság és puffadás, valamint a súlyos, görcsös epekő-kólikát tapasztalhatunk. Az ilyen rohamok gyakran a jobb bordaív alatt jelentkeznek, és a fájdalom kisugározhat a lapockába és a hátba is. Különösen az ünnepi időszakokban, amikor nehéz, zsíros ételeket – mint zsíros húsok, tejtermékek, bő olajban sült ételek, kelt tészták, csokoládé és olajos magvak – fogyasztunk, a kockázat jelentősen megnő. Azok, akik hajlamosak az epekő kialakulására, vagy már diagnosztizálták náluk a jelenlétét, különösen érzékenyek ezekre az ételekre, mivel a zsíros ételek emésztéséhez az epehólyag fokozott működésére van szükség. Amennyiben a kő elzárja az epeutakat vagy a Vater papilla területét, az epe és a hasnyálmirigynedv elfolyását is gátolja, ami gyulladáshoz vezethet. Ilyen esetekben a fájdalom mellett sárgaság, hidegrázás és láz is jelentkezhet, míg a széklet agyagszürkévé válik; a rohamot követően a betegek gyakran halálfélelemről számolnak be.

"Az enyhébb epeköves tüneteket görcsoldó gyógyszerekkel, emésztést könnyítő praktikákkal (bőséges folyadékbevitellel, borsmenta tea kortyolásával), valamint koplalással, majd zsír- és fűszerszegény epediétával is orvosolhatjuk" - mondja Pászthory doktornő, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy ismert - és nyomon követett - néma kövek esetén sem árt az óvatosság. Az érintettek kiegyensúlyozott, mértéktartó étkezéssel (alacsony zsírtartalmú és rostokban gazdag fogásokkal, az alkohol- és koffeinbevitel korlátozásával), valamint rendszeres mozgással előzhetik meg az ünnepek utáni "katasztrófát". A fájdalomcsillapítóra és testhelyzet-változtatásra sem reagáló, az epeutak elzáródására utaló tünetek azonban mihamarabbi sürgősségi ellátást igényelnek, hiszen az epeelfolyás akadályoztatottsága súlyos, akár az életet is veszélyeztető komplikációkkal is járhat. Puffadás, jobb oldali hasi fájdalmak jelentkezésekor ne halogassuk a kivizsgálást! Panaszokat okozó epekövesség esetében az epehólyag műtéti eltávolítása szükséges, hiszen az időben elvégzett műtéttel a súlyosabb szövődményeket (pl. hasnyálmirigy-gyulladás, epeúti elzáródás, epehólyag-gyulladás) is megelőzhetjük. Mivel sok olyan kórképet is ismerünk, ami epekólikát utánozhat, beleértve a szívbetegségeket, a hepatitiszt és a gyomorfekélyt, rendkívül fontos, hogy ne állítsunk fel öndiagnózist, hanem gasztroenterológus szakember segítségével derítsük ki a háttérben álló okot.

Related posts