A csicsóka gumói valóban ízletesek, de fontos, hogy óvatosak legyünk, mivel ez a növény erőteljesen képes terjedni.

A csicsóka ősszel lenyűgöző, ragyogó sárga virágokkal díszíti a tájat. Amikor beköszönt a tél, érdemes a kert mélyére ásni, hogy előbányásszuk a föld alatt rejtőzködő ízletes gumókat, melyekből különleges fogásokat varázsolhatunk az asztalra.
A csicsóka valóban egy rendkívül tápláló és egészséges növény, amelyet érdemes lenne újra felfedezni. Manapság azonban sajnos egyre ritkábban találkozhatunk vele a piacokon és az üzletekben. Érdekes módon, nem is olyan régen, a csicsóka rendszeres vendég volt az étkezéseink során, és számos ízletes fogás alapanyagaként szolgált.
A csicsóka (Helianthus tuberosus) a fészkesvirágzatúak családjába sorolható, és különleges virágzási időszakának köszönhetően augusztustól bontogathatja szirmait. Virágai a napraforgóra emlékeztetnek, ám kisebb méretük és későbbi virágzásuk miatt egyedi bájt sugároznak.
A szára vékonyabb a napraforgóénál, ám magasságban lenyűgöző, akár három méteres magasságot is elérhet. A termesztése hasonlít a burgonya gondozásához, viszont ha egyszer elkezd teremni, olyan elszántan terjed, hogy szinte lehetetlen kiirtani. Ráadásul a gumója télen sem fél a fagyos időjárástól.
A csicsókát nem csak világszerte, hanem hazánkban is sok különböző névvel illetik. Topinambur és jeruzsálemi articsóka néven is találkozhatunk vele. Ezek is azt jelzik, hogy a csicsóka valaha rendszeresen került az asztalra.
A harmincéves háború idején a csicsóka jelentette az emberek alapvető táplálékát. Ahogy telt az idő, a burgonya fokozatosan átállt a főszerepre, és a csicsóka lassan eltűnt a köztudatból.
A csicsóka gumója remek választás, hiszen nyersen és főzve egyaránt ízletes csemege. Enyhén diós és édes íze varázslatosan különleges, ráadásul rendkívül tápláló is. Ezen felül a csicsóka növény nem igényel sok törődést, így bátran ajánlható a kertekbe, hiszen a termesztése igazán kifizetődő lehet.
A csicsóka termesztéséhez elengedhetetlen, hogy gumókat vásároljunk, mivel magról nem lehet sikeresen előállítani. Az ültetés ideális időszaka október és április között van. Fontos, hogy a gumókat 60-80 centiméteres sortávolságra helyezzük el, míg a gumók között körülbelül 40 centiméter távolságot tartsunk. Az ültetés során a gumókat rüggyel felfelé, körülbelül 10 centiméter mélyre kell helyezni a talajba.
A csicsóka egy igazi sokoldalú növény, amely nem válogatós a talaj tekintetében. Félárnyékos helyeken is szépen fejlődik, de a napsütéses területeket sem veti meg. Tápanyagszegény talajon is képes megélni, viszont ilyenkor a gumók mérete általában kisebb lesz. Ha szeretnénk optimalizálni a termés mennyiségét, érdemes trágyával és komposzttal megspékelni a földet, így a csicsóka bőségesebb hozamot kínál majd.
A csicsóka évekig képes megélni ugyanabban a helyszínen, így nincs szükség folyamatos újratelepítésre. Tavasszal a talajban maradt gumók újból életre kelnek, és új hajtásokat hoznak. Mivel a növény gyorsan terjed, ha szeretnénk kordában tartani a kertünkben, egyszerűen ki kell ásnunk a felesleges gumókat, ezzel megakadályozva a túlzott elburjánzást.
A csicsóka novembertől egész télen át betakarítható. Meg kell hámozni, ezt követően főzve vagy pirítva fogyasztjuk. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, egytálételt vagy salátát is. A csicsóka nyersen is fogyasztható - bár úgy nem olyan ízletes és jó állagú, mint megfőzve.